Juurihoidot

Miksi hampaita pitää juurihoitaa ja miten se tehdään?

  1. Jos reikiintyneen hampaan ydinkudos on tulehtunut, ja juuren kärjen alueelta on tulehduksen seurauksena hävinnyt luuta, tulee hammas juurihoitaa. Hammas tutkitaan, röntgenkuvataan ja puudutetaan ennen juurihoidon aloitusta. Hampaan ympärille asetetaan suojakumi, joka estää lääkeaineiden pääsyä suuhun. Hampaan ydinkudos juuressa eli juurikanavat puhdistetaan instrumenteilla ja huuhdellaan bakteereja tappavilla aineilla.
  2. Puhdistetut juurikanavat täytetään tarvittaessa lääkeaineella 1–3 viikon ajaksi ennen lopullista täyttöä.
  3. Hammas, jossa on juurihoito kesken, halkeaa tavanomaista helpommin. Tämän takia sitä tulee varoa pureskeltaessa.
  4. Toisella tai ensimmäisellä käynnillä hampaan juurikanavat täytetään tiiviisti keinotekoisella juuritäytemateriaalilla.
  5. Lopuksi juurihoidettu hammas paikataan tai kruunutetaan. Tarvittaessa juurikanavaan asennetaan nasta, jotta paikka pysyy paikallaan.

Kun bakteerit on saatu puhdistettua hampaan ydinontelosta/juurikanavista, paranee myös hampaan ympäröivässä luussa oleva tulehdus ja alueelle kasvaa uutta luuta. Valitettavasti joskus juurihoidolla ei pystytä poistamaan tulehdusta, vaan se jatkuu ja uusiutuu. Tämän voi huomata joko hampaan oireiluna tai pitkäaikaisena tulehduksena ilman oireita. Tällöin uusintajuurihoito tai hampaan poisto on paikallaan.

Haastavia juurihoitoja tekee vastaanotoillamme EHL Sari Kervanto-Seppälä, joka on juurihoitojen eli endodontian erikoishammaslääkäri. Vaikeiden juurihoitojen ennuste on yleensä parempi kun niihin erikoistunut hammaslääkäri suorittaa ne.

Varaa aika tästä